Udeležba na dogodku 500 podjetnic ni bila v nobenem izmed mojih načrtov za leto 2018. Niti v poslovnem, niti v “mreženjskem”, niti v dogodkovnem. Zadnji trenutek, pa se je dogodek 500 podjetnic uvrstil v moj osebn(ostn)i načrt zaradi dveh zelo močnih osebnih razlogov.

Na enem izmed spletnih mest sem opazila, da je med govornicami na 500 podjetnicah tudi Adisa Tufo. O njej sem že pred časom brala na nekem bosanskem spletnem portalu in me je tako zelo prevzela, da njenemu življenju in delu (preko socialnih omrežij seveda) sledim že nekaj mesecev. Za lastno inspiracijo. Ko sem pred nekaj dnevi opazila, da prihaja na 500 Podjetnic, mi je kar naenkrat postalo zelo toplo pri srcu in čeprav v svoje lastne oči nisem videla, sem čutila, da se mi zelo močno svetijo.

Drugi razlog pa je še bolj oseben. Ko ti Urša Poljanšek, najbolj srčna coachinja na Svetu  reče: “pridi z mano na dogodek, tam te želim imeti ob sebi” ne razmišljaš več veliko. In odločitev je padla. V torek pozno zvečer, manj kot 12 ur pred začetkom dogodka. Grem na 500 Podjetnic.

500 Podjetnic. 500 žensk. Na kupu. Dve besedni zvezi, ki sem ju na dogodku slišala najpogosteje sta bili pozitivna energija in močna energija. Prav zares, tudi sama sem oboje zelo močno čutila.

V zvezi z dogodkom nisem imela pričakovanj. In verjetno je tudi zato name naredil takšen vtis. Dal mi je točno tisto, kar sem si želela, da mi da. Poleg tega, da sem spoznala nekaj novih obrazov sem srečala tudi precej poznanih, ki pa jih že dolgo nisem videla in je bilo snidenje toliko bolj pristno veselo. Dogodek me je napolnil z veliko pozitivne energije, navdiha, celo novimi idejami in verjamem da tudi dodatnim zagonom za spomladanske nove podvige.

Na tem mestu bi rada izpostavila tri osebe, ki so name naredile največji vtis, predvsem pa bi z vami rada delila nekaj njihovih najbolj ohrabrujočih mislli. Upam, da vas bodo vsaj pol toliko motivirale, kot motivirajo mene.

  1. Adisa Tufo

Najbolj sem se veselila nastopa Adise Tufo.  

Gre za strašno karizmatično, danes zelo uspešno podjetnico iz Bosne, ki pa se je na poslovno pot podala komaj leta 2013, v svojih poznih štiridesetih. Adisa je ekonomistka, podjetnica, vodja, blogerka, umetnica, naturalistka in direktorica družinskega podjetja, ki sicer že več kot 20 let uspešno deluje na trgu Bosne in Hercegovine.

V svojem (zame pre)kratkem govoru je z nami najprej delila svojo življenjsko zgodbo in opisala svoje podjetniške začetke ter povzela svoje uspehe. Ženska, ki nosi hidjab, kateri so vsi po vrsti govorili, naj neha, da to ni mogoče, da ne bo uspela … je naredila prav to. Sebi in drugim dokazala, da ne bo odnehala, da je mogoče in da bo uspela.

Svoje uspehe, predvsem pa njene tehnike, kako je prišla do njih, je z nami nesebično delila. Nekaj najbolj močnih sporočil, ki nam jih je Adisa Tufo dala v svojem nagovoru:

  • Obkroži se z uspešnimi ljudmi. Z ljudmi, katerih energije te vzdiguje, z ljudmi, ki te vzpodbujajo.
  • Verjemi, Sanjaj, VERJEMI.
  • Ko ti rečejo, da ni mogoče. Verjemi vase. Mogoče je.
  • Žena ženi nikada nesmje biti vuk. Žena ženi uvijek mora biti drug. (ker se v originalu bolje sliši, tega stavka namenoma nisem prevedla).
  1. Madi Sharma 

Madi si je izkušnje  pridobila s prvim podjetjem iz svoje domače kuhinje, ki se je povečalo na 2 tovarni in 35 zaposlenih. Za ta dosežek je prejela častno nagrado Asian Woman of Achievement in UK’s Best Boss.
Madi je tudi članica skupine delodajalcev Evropskega ekonomsko-socialnega odbora v Bruslju.

Je aktivna članica pri vprašanjih v zvezi z MSP, ženskami, izobraževanjem, hrano, družbeno odgovornostjo podjetij, varstvom otrok in podjetništvom ter ima globalne izkušnje na številnih področjih. (povzeto po podjetnica.com).

Če me je Adisa Tufo navdušila s svojo pozitivno energijo in vztrajnostjo, me je Madi Sharma razorožila in mi vzela sapo s svojim izjemno močnim nastopom in svojo osebno življenjsko zgodbo. Pri devetindvajsetih letih je ležala na tleh, mož pa jo je pretepal in brcal v trebuh. Danes z gotovostjo lahko trdim, da je ena izmed treh najmočnejših, najbolj samozavestnih in najbolj mogočnih žensk, kar sem jjih kdaj spoznala ali poslušala. Iz nje veje tako močna energija, da sem jo čutila čisto ob sebi, na sebi in še malo v sebi, pa čeprav sem sedela v eni izmed zadnjih vrst, nekaj deset metrov stran od govorniškega odra.

Nekaj njenih inspiracij, ki nam jih je podala v svojem nastopu:

  • Vzami list papirja, nanj napiši kaj si v življenju in poslu želiš doseči. Ta list si postavi na najbolj vidno mesto in svoj pogled usmeri nanj kadarkoli je mogoče. Vsak dan. Večkrat na dan.
  • Vizualiziraj si svoj uspeh. Pred oči si prikliči stanje, v katerem se želiš videti, uspeh, ki ga želiš doseči in vedno znova glej to sliko.
  • Če ti ne verjames vase tudi drugi ne bodo. 
  • 7 besed na črko F, na katere se fokusiraj pri grajenju svoje uspešne podjetniške kariere.

Fantasize – fantazirajte o svojem uspehu, vsak dan si živo predstavljajte tisto, kar želite doseči

Feasible – izvedljivo je. Čisto vse. Samo verjeti morate. 

Fundation – izhajajte iz sebe. 

Fit for purpose – vse se zgodi z nekim namenom. 

Failure – padci so naši največji učitelji. 

Focus – osredotočajte se na točno tisto, kar želite doseči. 

Face – soočite se s svojimi strahovi. Pojdite čez sebe. Soočite se sami s seboj. 

  1. Željko Ćurić

Na dogodku je bilo tudi nekaj moških govorcev. Moram priznati, da so bili vsak po svoje zelo zanimivi in zapomnljivi. Matic Vizjak, ki je lani prejel naziv inovativnega mladega kmeta 2017 me je navdušil s svojo pustolovsko podjetniško zgodbo polno padcev, polen pod nogami in na koncu neverjetnih kulinaričnih in vinarskih presežkov. Klemen Kokalj, solastnik in direktor prodaje na Vzajemci skupina je name naredil vtis s svojim nič kaj kompliciranim pogledom na finančno svobodo, par zanimivih iztočnic za nadaljni razmislek pa mi je na temo mreženja dal tudi Boško Praštalo, katerega osebni cilj je, da postane najbolj »zmrežena« oseba v Sloveniji.

Posebej bi izpostavila Dr. Med. Željka Ćurića. Željko je po poklicu je zdravnik in je soustanovitelj ter direktor projektov podjetja O. K. Consulting, kjer plemenitijo  človeški potencial.  Specializiran je za delo na področju svetovanja, izobraževanja, treninga in klinične psihoterapije. Njegovo delovno področje obsega individualna in skupinska svetovanja, izobraževanja, usposabljanja in treninge na področju poslovne in športne psihologije ter psihoterapije. Željko svetuje tudi specialni enoti Policije pri zahtevnih pogajanjih v kriznih situacijah.  (povzeto po podjetnica.com)

Z svoja predavanja in nastope je Željko Ćurić prejel priznanje TOP 10 predavateljev, kar me niti malo ne preseneča. Na 500 Podjetnicah sem se tudi sama lahko prepričala, da gre za odličnega retorika, ki posameznika vidi globoko v njegovo dušo in srce in nima dlake na jeziku. Prav nobene.  S svojo direktnostjo, začinjeno z malo humorja, da misliti čisto vsakemu, ki ga posluša.

Nekaj njegovih sporočil iz dogodka 500 Podjetnic:

  • Dejanja že po defoltu izzovejo določena Čustva.
  • Na to kar čutim, ne morem vplivati, lahko pa vplivam na svojo reakcijo.
  • Emocionalno inteligentni uporabimo razum, preden sprovedemo dejanje. 
  • Svoboda ni da narediš prvo kar ti pride na misel. Svoboda je, da premisliš in nato storiš pravo dejanje. 
  • Socialna inteligentnost je prepoznati čustvo, ki nas preveva, razmisliti o našem prihodnjem dejanju in ga nato sprovesti.  

 

Naslednji večji dogodek, na katerega se odpravljam, pa je nekaj čisto drugega. 14. In 15. Maja se bo v Novi Gorici zgodila največja konferenca poslovne analitike v srednjeevropski regiji. Tema konference je Poslovni analitik – glas kupca. Kaj od dogodka pričakujem, zakaj tja sploh grem in s čim se nameravam vrniti iz conference bom napisala v naslednjih dneh. Stay tuned 🙂

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *