To je objava zahvale, predvsem pa izraža upanje. Branje vam bo vzelo največ dve minuti časa. Sedaj, zaradi korona virusa, ga gotovo imate 🙂
 
Konec novembra 2019 je bilo v Sloveniji okoli 901.700 delovno aktivnih oseb (vir, tukaj), od tega je približno 119.000 samozaposlenih (vir, tukaj)
 
Če malce posplošim je vsak deveti delovno aktiven Slovenec samozaposlen. 
Da je v prvih sprejetih ukrepih pred nekaj dnevi (še Šarčeva) vlada samozaposlene gladko preskočila, čivkajo že vsi slovenski vrabci. Tisti zunaj na drevesih in oni drugi na Twitterju ter drugih socialnih omrežjih. 
Še več. Ne le, da so nas preskočili in pozabili, eni politiki se iz samozaposlenih direktno delajo norca. 
 
Kot tale brutalna objava Žige Turka naprimer. 
 
Pa vendar tega ne pišem, da bi jamrala. Ker je tega že itak preveč. Povsod. 
To je zapis upanja. Upanja in zahvale. 
Ob tem ko nas te dni veliko ostaja na varnem, doma, se v bolnicah, zdravstvenih domovih, domovih za ostarele in v kontejnerjih korona virusu vsak dan izpostavlja na tisoče zdravstvenim delavcev. Hvala vam. 
Hvala tudi vsem trgovcem, gostincem, bencinskim servisom in vsem drugim, ki skrbijo zato, da so osnovne dobrine vsem Slovencem na voljo vsak dan. Hvala vam. 
Vsi ti ljudje, na tisoče, deset tisoče jih je, vsak dan tvegajo. In niso doma z družino. Zato hvala. 
 
Kljub vsej turobnosti in tesnobnosti v zadnjih dneh, pa se dogajajo tudi dobre stvari. In tukaj se skriva upanje. 
Žal je korona virus na plano izbruhnil tudi slovensko podjetniško socialno bombo – močno je ogrozil obstoj velikega števila samostojnih podjetnikov.
Sama sicer že od začetka svoje podjetniške poti, decembra leta 2013 trdim, da smo si slovenski SPjevci za situacijo vsaj malo krivi sami, saj se nikoli nismo aktivno borili za svoje pravice, spošovanje in priznanje Družbe. 
V zadnjih nekaj letih se je res da zgodilo nekaj poskusov združevanj in sindikalnih povezovanj, vendar so bili vsi, žal, neuspešni. 
Sedaj in to prav zaradi korona virusa, pa se končno dogaja to, česar si iskreno želim že 6 let. Sovenski SPjevci se končno aktivno angažirajo, povezujejo in Vladi sporočajo, da je nujno potrebno sprejeti spremembe za SPje. ♥️ In to ne le zaradi korona virusa in njegovih posledic. Ampak predvsem zato, da tudi dolgoročno uredimo status samozaposlenih v Sloveniji. 
SPjevci; samozaposleni podjetniki, prekarci
Država je tokrat dobila zares veliko pobud s strani SPjevcev. In še jih bo. Verjamem, da bomo slovenski SPjevci slej ko prej vzpostavili tudi organizirano skupino, ki bo zastopala in varovala naše interese. Tudi takrat, ko več ne bo korona virus krize.
Optimistično verjamem, da se bo tokrat nekaj spremenilo. 
Upanja polna sem in vem, da je korona virus tudi priložnost. Za izboljšanje medosebnih odnosov in za izboljšanje položaja SPjevcev v Sloveniji. 
Zdravko Počivalšek napoveduje pomoč SPjem
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, je pred dnevi javno povedal, da nas  imajo v mislih in bodo kmalu predstavili ukrepe. Janez Janša. Meni osebno nikoli ljub politik. A vendar. Izkušen je (bolj kot večina njih v parlamentu) in v kriznih situacijah je to zlata vredno. Verjamem, da bo Vlada Janeza Janše prav zaradi korona virusa sprejela ukrepe za slovenske samozaposlene, ki bodo tudi dolgoročno začeli izboljševati naš položaj. 
 
V Facebook skupini SPjevci; samozaposleni podjetniki, prekarci je združenih več kot 2300 slovenskih samostojnih podjetnikov. Vabljen/a med nas. Te dni spremljamo aktualno dogajanje, tako v zvezi s #koronavirus kot tudi v zvezi z vladnimi ukrepi za preprečevanje potencialne SPjevske katastrofe. 
 
Kako pa samozaposleni v Italiji?
Samozaposleni v Italiji so bili že pred izbruhom korona virusa v veliko boljšem položaju kot njihovi slovenski kolegi. Italijanski podjetniki prispevke plačujejo premosorazmerno z mesečnimi prihodki. Če prihodkov nimajo, prispevkov ne plačajo. 
Če v času karantene zaradi korona virusa ne delajo, tudi prispevkov ne plačajo. Danes, dne 14.3.2020 pa so italijanski mediji poročali tudi o tem, da bodo samozaposleni, ki so brez posla, zaradi karantene, dobili tudi 600€ nadomestila. Ni veliko, za italijanski standard. Absolutno pa je zelo dobrodošlo. 
(Dopolnjeno, 16.3.2020) O zadnjem ukrepu, ki ga je Italijanska vlada predstavila javnosti, so danes poročali na državni televiziji RAI 1. Samozaposleni bodo v času korona virusa imeli tri možnosti: 
  • svojo dejavnost lahko dajo v mirovanje
  • lahko zmanjšajo obseg poslovanja 
  • svojo dejavnost lahko zaprejo. 
Bravo Italijani. Naši Vladi pa želim, da bi se po Italijanih zgledovala v vseh ukrepih povezanih z reševanjem človeških življenj in ekonomije. 
 
 
 
 
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *